Health and Fitness Health and Fitness
Mon, September 19, 2011
Sun, September 18, 2011
Sat, September 17, 2011
Fri, September 16, 2011

ONGLYZAa" (saxagliptin) toegevoegd aan insuline bij volwassenen met diabetes type 2 bood duurzame verlaging van het bloedsuiker


Published on 2011-09-16 08:37:37 - Market Wire
  Print publication without navigation


PRINCETON, New Jersey en LISSABON--([ BUSINESS WIRE ])--[ Bristol-Myers Squibb Company ] (NYSE: BMY) en [ AstraZeneca ] (NYSE: AZN) hebben vandaag de resultaten bekendgemaakt van een Fase 3b klinisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek bleek dat toevoeging van ONGLYZAa" (saxagliptin) 5 mg aan een bestaande insulinetherapie (met of zonder metformine) leidden tot een verlenging van de verlaging van het bloedsuikerniveau (geglyceerd hemoglobineniveau, of HbA1c) bij volwassen patinten met diabetes type 2, van 24 tot 52 weken in vergelijking met toevoeging van placebo (met of zonder metformine). Deze resultaten, gepresenteerd tijdens de 47e jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in het Portugese Lissabon, zijn afkomstig uit een verlengd 24-weeks onderzoek, waarvan de resultaten werden gepresenteerd tijdens de 71e wetenschappelijke sessies van de American Diabetes Association (ADA) in San Diego, California in juni 2011.

"Dit is het eerste onderzoek waaruit blijkt dat ONGLYZA 5 mg, in combinatie met insuline, op langere termijn een aanhoudende verbetering van de glucosebeheersing biedt voor 24 tot 52 weken bij volwassen patinten met diabetes type 2."

In de 52-weekse analyse bedroeg de wijziging in het HbA1c-niveau ten opzichte van de basislijn bij patinten die naast insuline (met of zonder metformine) ONGLYZA 5 mg kregen toegediend -0,75%, tegenover -0,38% bij patinten die naast insuline (met of zonder metformine) placebo kregen toegediend. Daarnaast was bij patinten die placebo kregen toegediend sprake van een hogere toename in de gemiddelde dagelijkse insulinedosering ten opzichte van de basislijn dan bij patinten die ONGLYZA 5 mg kregen toegediend (met of zonder metformine). Het is onbekend of de verhoogde insulinedosering bij patinten in de placebogroep een effect heeft gehad op de hoogte van het verschil dat tijdens de werkzaamheidsanalyses tussen de beide behandelingsgroepen werd waargenomen.

Het aandeel van de patinten in de beide behandelingsgroepen dat ten minste ©©n negatieve bijwerking ervoer gedurende de 52-weekse behandelingsperiode was vergelijkbaar. Tot de meest voorkomende bijwerkingen behoorden hypoglykemie, infectie van de urinewegen, nasopharyngitis, infectie van de bovenste luchtwegen, hoofdpijn en bronchitis.

aAangezien veel patinten met diabetes type 2 op den duur behoefte zullen hebben aan insuline, is het belangrijk te evalueren in hoeverre een middel kan worden gebruikt in combinatie met insuline om de glucosespiegel in het bloed op de lange termijn te reguleren,a aldus dokter Anthony Barnett van de University of Birmingham en Heart of England NHS Foundation Trust, en een van de leiders van het onderzoek. aDit is het eerste onderzoek waaruit blijkt dat ONGLYZA 5 mg, in combinatie met insuline, op langere termijn een aanhoudende verbetering van de glucosebeheersing biedt voor 24 tot 52 weken bij volwassen patinten met diabetes type 2.a

In Europa is ONGLYZA gendiceerd als eenmaal daags oraal tablet van 5 mg voor volwassen patinten met diabetes mellitus type 2 ter verbetering van glykemische beheersing:

a in combinatie met metformine, wanneer metformine alleen, in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, onvoldoende glykemische beheersing biedt;

a in combinatie met een sulfonylureum, wanneer sulfonylurea alleen, in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, onvoldoende glykemische beheersing biedt bij patinten waarvoor behandeling met metformine ongeschikt is bevonden; of

a in combinatie met een thiazolidinedione, wanneer de thiazolidinedione alleen, in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, onvoldoende glykemische beheersing biedt bij patinten waarvoor behandeling met een thiazolidinedione geschikt is bevonden.

ONGLYZA wordt momenteel niet gendiceerd in combinatie met insulinetherapie.

Zie het overzicht van de productkenmerken voor de volledige Europese voorschriftinformatie.

In de Verenigde Staten wordt ONGLYZA gendiceerd in combinatie met dieet en lichaamsbeweging ter verbetering van de beheersing van de bloedsuikerspiegel (glykemische beheersing) bij volwassenen met diabetes mellitus type 2 in diverse klinische settings. ONGLYZA is niet geschikt voor de behandeling van patinten met diabetes mellitus type 1 of diabetische keto-acidose (verhoogd niveau van ketonen in het bloed of in de urine). In deze settings is het middel niet effectief.

Over het onderzoek

Het onderzoek was een Fase 3b, multi-center, gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek met placebocontrolegroep met een looptijd van 24 weken, verlengd met nog eens 28 weken. Het primaire eindpunt na 24 weken was de gemiddelde verandering van HbA1c ten opzichte van de basislijn bij ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline (met of zonder metformine) in vergelijking met placebo in combinatie met insuline (met of zonder metformine). Tijdens het onderzoek werd het primaire eindpunt behaald, en werd aangetoond dat ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline (met of zonder metformine) een statistische significatie verlaging van HbA1c ten opzichte van de basislijn teweegbracht van -0,75% tegenover -0,38% (p-waarde < 0.0001) bij de deelnemers die placebo in combinatie met insuline (met of zonder metformine) kregen toegediend. De algemene doelstelling van de verlenging was de evaluatie van de veiligheid en werkzaamheid van ONGLYZA over een langere periode van 52 weken. De werkzaamheid werd gemeten aan de hand van: wijzigingen ten opzichte van basislijn van HbA1c, gemiddelde totale dagelijkse dosis van insuline, percentage van patinten met een glykemische respons van HbA1c < 7%, en lichaamsgewicht. Gezien de verkennende aard van deze analyses, was vooraf geen statistische significatietest gespecificeerd in het statistische analyseplan. Voor de primaire werkzaamheidsmeting (verandering van HbA1c ten opzichte van basislijn) werd achteraf een significantieanalyse uitgevoerd.

Aan het onderzoek werd deelgenomen door 455 personen met diabetes type 2 (leeftijd 18 a" 78) met inadequate glykemische beheersing (HbA1c-niveau a 7,5% en a 11%; gemiddelde basislijn HbA1c = 8,7%) die een stabiele dosering van insuline kregen toegediend (met of zonder metformine). De patinten werden willekeurig ingedeeld in een groep die ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline kreeg toegediend (n = 304) of een groep die placebo in combinatie met insuline kreeg toegediend (n = 151), eenmaal daags voor een periode van 52 weken. Tijdens de aanvankelijke periode van 24 weken werd de patinten geadviseerd een stabiele dosering van insuline aan te houden, die eventueel zou kunnen worden verlaagd om het risico van hypoglykemie te verlagen. Patinten met hyperglykemie of met een aanzienlijk verhoogde insulinedosering kregen een noodbezoek en bleven deelnemen aan het onderzoek met een flexibel insulineregime. Tijdens de verlengingsperiode konden alle patinten desgewenst overschakelen naar een flexibel insulineregime. Negenenzestig procent van de patinten werd behandeld met metformine. De dosis hiervan mocht tijdens het onderzoek niet worden gewijzigd.

Van de 455 patinten die in eerste instantie werden gerandomiseerd en behandeld in het kader van het onderzoek, voltooiden 371 patinten het verlengde onderzoek (81% van de patinten in de groep ONGLYZA in combinatie met insuline en 83% van de patinten in de groep placebo in combinatie met insuline, van alle patinten die aanvankelijk werden behandeld).

Onderzoeksresultaten

Over een periode van 52 weken werden patinten die ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline kregen toegediend (met of zonder metformine) vergeleken met patinten die een placebo in combinatie met insuline kregen toegediend (met of zonder metformine), met het volgende resultaat:

  • Duurzame verlaging van het bloedsuikerniveau over 52 weeks in HbA1c ten opzichte van basislijn:
    -0,75% tegenover -0,38% (p = < 0.0001, n = 244, basislijn 8,67% voor ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline; n = 124, basislijn 8,66% voor placebo in combinatie met insuline).
    • Een vergelijkbare HbA1c-verlaging werd gemeld bij patinten met of zonder metforminegebruik op basislijn.
  • Verhoging van gemiddelde dagelijkse insulinedosering ten opzichte van basislijn van +5,67 units/dag tegenover +6,67 units/dag.
  • Van de patinten die ONGLYZA 5 mg kregen toegediend, ervoer 21,3% een therapeutische glykemische respons van HbA1c < 7%, en van de patinten die placebo kregen toegediend, ervoer 8,7% een therapeutische glykemische respons van HbA1c < 7%.
  • Toename in het gemiddelde lichaamsgewicht ten opzichte van basislijn bedroeg 0,8 kg bij ONGLYZA 5 mg en 0,5 kg bij placebo (95% CI: a"0,3, 0,9; n = 246, basislijn 87,7 kg voor ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline; n = 125, basislijn 86,2 kg voor placebo in combinatie met insuline).

Het merendeel van de patinten voltooide het onderzoek tot en met week 52 (respectievelijk 81% en 83% van de patinten in de ONGLYZA-groep en de placebogroep).

In de loop van de behandelingsperiode van 52 weken ervoer 66,4% van de patinten in de groep ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline ten minste een bijwerking, tegenover 71,5% van de patinten in de groep placebo in combinatie met insuline.

Hypoglykemie werd gemeld bij 22,7% van de patinten in de groep ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline, tegenover 26,5% van de patinten in de groep placebo in combinatie met insuline. Bij respectievelijk 7,6% en 6,6% was sprake van bevestigde hypoglykemie. Bevestigde hypoglykemie werd gedefinieerd als hypoglykemische symptomen geassocieerd met een vingertest glucosemeting van a 50 mg/dL op het tijdstip van het voorval.

De overige meest voorkomende bijwerkingen (incidentie a 5% bij ONGLYZA 5 mg) waren als volgt voor respectievelijk ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline (met of zonder metformine) en placebo in combinatie met insuline (met of zonder metformine):

  • Infectie van de urinewegen (respectievelijk 7,9% en 7,9%)
  • Nasopharyngitis (respectievelijk 6,3% en 6,6%)
  • Infectie van de bovenste luchtwegen (respectievelijk 6,3% en 7,3%)
  • Hoofdpijn (respectievelijk 5,9% en 4,0%)
  • Bronchitis (respectievelijk 5,3% en 3,3%)

Vijfentwintig (8,2%) van de patinten in de groep ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline meldde ten minste een ernstige bijwerking, tegenover dertien (8,6%) patinten in de groep placebo in combinatie met insuline. Behandelingsgerelateerde bijwerkingen werden gemeld bij drie patinten in de groep ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline tegenover nul in de groep placebo in combinatie met insuline. In de groep ONGLYZA 5 mg in combinatie met insuline beindigden negen (3,0%) patinten het onderzoek in verband met bijwerkingen. In vier van deze gevallen ging het om ernstige bijwerkingen. In de groep placebo in combinatie met insuline beindigden drie (2,0%) patinten het onderzoek in verband met bijwerkingen. In nul van deze gevallen ging het om ernstige bijwerkingen. Daarnaast deden zich twee sterfgevallen voor in de groep ONGLYZA in combinatie met insuline. In beide gevallen werd geoordeeld dat deze niet in verband stonden met de behandeling.

Over ONGLYZAa" (saxagliptin)

Tot aan september 2011 is ONGLYZA in meer dan 90 landen ingediend ter evaluatie door regulatieve instanties en is het middel goedgekeurd in 66 landen, waaronder de V.S., Canada, Mexico, 30 Europese landen, India, Brazili en China.

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE voor ONGLYZAa" (saxagliptin) in de Verenigde Staten

Waarschuwingen

  • Gebruik in combinatie met geneesmiddelen waarvan bekend is dat deze hypoglykemie veroorzaken: insuline afscheidende stoffen, zoals sulfonylurea, veroorzaken hypoglykemie. Daarom kan het nodig zijn de dosering van het insuline afscheidende middel te verlagen om het risico van hypoglykemie bij gebruik in combinatie met ONGLYZA te verlagen.
  • Macrovasculaire uitwerking: er zijn nog geen klinische onderzoeken gedaan die onweerlegbaar bewijs hebben geleverd van verlaging van macrovasculaire risicoa™s door ONGLYZA of enig ander antidiabetesmiddel.

Meest voorkomende bijwerkingen

  • De meest voorkomende bijwerkingen (ongeacht de door de onderzoekers vastgestelde oorzaak) die werden gemeld bij a 5% van de patinten behandeld met ONGLYZA, en vaker dan bij de patinten in de placebocontrolegroep, waren infectie van de bovenste ademhalingswegen (7,7%, 7,6%), hoofdpijn (7,5%, 5,2%), nasopharyngitis (6,9%, 4,0%) en infectie van de urinewegen (6,8%, 6,1%).
  • Bij gebruik als aanvullende combinatietherapie met een thiazolidinedione, bedroeg de incidentie van perifeer oedeem bij ONGLYZA 2,5 mg, 5 mg en placebo respectievelijk 3,1%, 8,1% en 4,3%.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Aangezien ketoconazole, een sterke CYP3A4/5-remmer, de blootstelling aan saxagliptin verhoogt, dient de dosering van ONGLYZA te worden beperkt tot 2,5 mg bij gelijktijdige toediening met een sterke CYP3A4/5-remmer (bijvoorbeeld, atazanavir, clarithromycin, indinavir, itraconazole, ketoconazole, nefazodone, nelfinavir, ritonavir, saquinavir en telithromycin).

Gebruik in specifieke populaties

  • Patinten met verstoorde nierfunctie: de dosering van ONGLYZA (saxagliptin) bedraagt eenmaal daags 2,5 mg voor patinten met matige of ernstige nierstoornissen, of met nieraandoeningen die zich in de eindfase bevinden waarbij hemodialyse noodzakelijk is (creatinineklaring [Ck] a 50 mL/min). ONGLYZA dient te worden toegediend na de hemodialyse. Er is geen onderzoek gedaan naar toediening van ONGLYZA bij patinten die peritoneale dialyse ondergaan. Evaluatie van de nierfunctie wordt aanbevolen voor het begin van behandeling met ONGLYZA en zo nu en dan daarna.
  • Zwangere en zogende vrouwen: er zijn nog geen adequate en goed gecontroleerde onderzoeken gedaan bij zwangere vrouwen. ONGLYZA mag, net als andere antidiabetische geneesmiddelen, uitsluitend tijdens zwangerschap worden gebruikt indien dit duidelijk noodzakelijk is. Het is niet bekend of saxagliptin wordt uitgescheiden in moedermelk. Aangezien veel geneesmiddelen worden afgescheiden in moedermelk, dient zorg te worden betracht wanneer ONGLYZA wordt toegediend aan een zogende vrouw.
  • Kinderen: de veiligheid en werkzaamheid van ONGLYZA voor kinderen is nog niet vastgesteld.

Hier klikken voor volledige [ voorschriftinformatie voor de Verenigde Staten ].

Over diabetes type 2

In 2010 leden naar schatting bijna 300 miljoen mensen in de leeftijd van 20-79 wereldwijd aan diabetes. Door de vergrijzing van de bevolking en de groeiende trend van overgewicht zal het aantal gevallen van diabetes naar verwachting stijgen naar 440 miljoen in 2030. In 90 tot 95% van alle gevallen waarin diabetes wordt vastgesteld, gaat het om diabetes type 2. Diabetes type 2 is een chronische, progressieve ziekte die wordt gekenmerkt door weerstand tegen insuline en/of verstoorde werking van betacellen in de alvleesklier, waardoor de insulinegevoeligheid en afscheiding wordt verminderd, hetgeen resulteert in een verhoogde glucosespiegel. Na verloop van tijd leidt de aanhoudende hyperglykemie tot verergering van de insulineweerstand en verdere verstoring van de werking van betacellen. Er bestaat een aanzienlijke onbeantwoorde behoefte, aangezien de aandoening bij bijna de helft van behandelde patinten bij hun bestaande glucoseverlagende regime onvoldoende wordt beheerst.

De samenwerking tussen Bristol-Myers Squibb en AstraZeneca

Bristol-Myers Squibb en AstraZeneca startten in januari 2007 een samenwerkingsverband om de bedrijven in staat te stellen experimentele geneesmiddelen voor diabetes type 2 te onderzoeken, te ontwikkelen en op de markt te brengen. De samenwerking tussen Bristol-Myers Squibb en AstraZeneca op het gebied van diabetes draait om wereldwijde zorg voor de patint, het verbeteren van de uitkomst voor de patint en het ontwikkelen van een nieuwe visie op de behandeling van diabetes type 2.

Over Bristol-Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf met als missie de ontdekking, ontwikkeling en realisering van innovatieve geneesmiddelen die patinten kunnen helpen ernstige ziekten te overwinnen. Meer informatie over Bristol-Myers Squibb is te vinden op [ www.bms.com ], of volg ons op Twitter: [ http://twitter.com/bmsnews ].

Over AstraZeneca

AstraZeneca is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf met innovatie als drijfveer, hoofdzakelijk gericht op de ontdekking, ontwikkeling en het op de markt brengen van geneesmiddelen op doktersvoorschrift voor gastro-intestinale, cardiovasculaire, neurologische, respiratoire, inflammatoire, oncologische en infectueuze aandoeningen. AstraZeneca is actief in mee dan 100 landen en haar innovatieve geneesmiddelen worden gebruikt door miljoenen patinten wereldwijd. Meer informatie: [ www.astrazeneca.com ].

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

Contributing Sources